به گزارش راهبرد معاصر بر اساس قانون جدید دارندگان چک باید اطلاعات چک های جدید در سامانه صیاد ثبت کنند و سپس چک را به فرد مورد نظر تحویل دهند. گیرنده چک نیز باید نیست به استعلام چک صیادی در سامانه استعلام چک اقدام کنند. گیرندگان چک برای استعلام چک صیاد باید به سایت بانک مرکزی مراجعه کنند. به گفته سخنگوی اجرای قانون چک این سرویس در واقع استعلام فوری و سریع در زمان مبادله چک است. این خدمت به زودی از طریق پیامک و نرمافزارهای تلفن همراه و درگاههای بانکی نیز در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
امکان استعلام سریع چکهای بنفش صیادی جدید از طریق اقلام اطلاعاتی فراهم شد. آمنه نادعلیزاده سخنگوی اجرای قانون چک گفت: دارندگان چکهای جدید ملزم هستند اطلاعات مربوط به چک را در سامانه صیاد ثبت کنند و چک را تحویل گیرنده بدهند. آمنه نادعلیزاده افزود: گیرنده چک نیز باید چک دریافتی را استعلام کند و با امکانی که فراهم شده افراد میتوانند با مراجعه به وب سایت بانک مرکزی این استعلام را انجام دهند.
وی گفت: دریافت کننده چک میتواند در زمان مبادله چک و دریافت آن با استفاده از این خدمت و وارد کردن مبلغ و تاریخ چک و کد ملی و شناسه صیادی برای استعلام چک اقدام و اطمینان حاصل کند که که این چک به نفع گیرنده ثبت شده است.وی افزود: گیرنده چک بعد از اطمینان خاطر از ثبت چک میتواند تایید چک را بعدا در سامانه صیاد انجام دهد.نادعلیزاده گفت: این خدمت بیشتر مورد استفاده شرکتهای پخش و بازاریابها و افرادی است که در طی روز تعداد زیادی چک را دریافت میکنند.
وی افزود: این سرویس در واقع استعلام فوری و سریع است که در لحظه مبادله چک انجام میشود و برای اطمینان از این است که صادرکننده ثبت چک را انجام داده است.سخنگوی اجرای قانون چک گفت: برای استفاده از این خدمت افراد باید به وب سایت بانک مرکزی مراجعه کنند و در بخش قانون جدید چک و قسمت استعلام چک با وارد کردن اقلام اطلاعاتی استعلام را دریافت کنند.وی افزود: این خدمت به زودی از طریق پیامک و نرمافزارهای تلفن همراه و درگاههای بانکی نیز در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
برای اینکه بتوان بابت خوشحسابی صادرکننده چک اطمینان پیدا کرد و تا حدودی قبل از اینکه چک صیادی را از صادرکننده بگیرید بابت نقد شدن آن تا حدود زیادی اطمینان خاطر پیدا کنید، قبل از دریافت چک میتوانید شناسه استعلام ۱۶ رقمی مندرج در چکهای صیادی را به سامانه استعلام پیامکی بانک مرکزی به شماره ۷۰۱۷۰۱ پیامک کنید (۱*۱* شناسه استعلام ۱۶ رقمی) تا از وضعیت اعتباری صادرکننده چک از نظر تعداد و مبلغ چکهای برگشتی ثبتشده در سامانه بانک مرکزی اطلاع پیدا کنید. نکته مهم اینکه شناسه استعلام باید بدون هیچگونه کاراکتر اضافی برای سامانه ارسال شود.
پاسخ استعلام چک صیادی مدنظر شما، نهایت ظرف مدت ۱۵ دقیقه و بهصورت پیامکی در اختیار شما قرار میگیرد و درصورتیکه به هر دلیلی تا مدتزمان ۱۵ دقیقه پاسخی از مرکز صیاد دریافت نشود، نتیجه با پیامک «عدم امکان اخذ استعلام» به شما اعلام خواهد شد و باید مجدداً برای دریافت استعلام اقدام کنید. نکته مهم اینکه تمامی پیامکهای اطلاعرسانی در خصوص استعلامات مورد درخواست شما، فقط با سر شماره ۷۰۱۷۰۱ اطلاعرسانی میشود. استعلام صورت بهصورت رتبهبندی بر اساس شاخصهای رنگی به شما اطلاع داده میشود که جزئیات آن را باهم مرور میکنیم.
سفید: صادرکننده چک فاقد هرگونه سابقه چک برگشتی بوده یا درصورت وجود سابقه، تمامی موارد رفع سوء اثر شده است.
زرد: صادرکننده چک دارای یک فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۵ میلیون تومان تعهد برگشتی است.
نارنجی: صادرکننده چک دارای دو الی چهار فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۲۰ میلیون تومان تعهد برگشتی است.
قهوهای: صادرکننده چک دارای پنج تا ده فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۵۰ میلیون تومان تعهد برگشتی است.
قرمز: صادرکننده چک دارای بیش از ده فقره چک برگشتی یا بیش از مبلغ ۵۰ میلیون تومان تعهد برگشتی است.
شما بابت استعلام هر چک صیادی از سامانه بانک مرکزی باید هزینه ۳۵۰ تومانی پرداخت کنید. این هزینه بابت کل فرایند استعلامی و تمامی پیامهای پاسخ ارسالشده برای درخواستکننده استعلام است. درواقع شما بابت هر استعلام این هزینه را پرداخت میکنید نه هر پیامک دریافتی بابت استعلامی که درخواست دادید. شما با هر شماره تلفن همراه میتوانید در طول روز چهار استعلام مربوط به چکهای صیادی را درخواست کنید.
افرادی که قصد دارند تا چک خود را در سامانه صیاد ثبت نمایند لازم است ابتدا طبق معمول گذشته تاریخ سررسید، مبلغ و سایر موارد لازم در چک را نوشته و پس از آن اقدام به ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد کنند. در حال حاضر سامانه صیاد صفحه اینترنتی مشخصی ندارد و افراد برای ثبت چک در سامانه صیاد میبایست به درگاههای اینترنتی بانکهای مختلف رجوع کنند و یا از اپلیکیشنهای دارای مجوز از سوی بانک مرکزی ایران استفاده نمایند. یکی دیگر از ابزارهای موجود برای ثبت چک در سامانه صیاد استفاده از همراهبانک مربوط به بانکهای مختلف دارای مجوز در کشور میباشد. در مورد نحوه ثبت چک در سامانه صیاد توجه به چند نکته بسیار مهم است؛ در زمان ثبت چک در سامانه کادری به نام "بابت" وجود دارد که فرد میبایست در آن علت صدور چک از طرف صاحب حساب را مشخص نماید. همچنین ثبت چک در سامانه صیاد از طرف صاحب حساب به منزله ثبت اولیه محسوب میشود و فرد گیرنده چک نیز باید دریافت چک در سامانه را تایید نماید تا ثبت نهایی چک انجام گیرد. لازم به ذکر است که در قوانین جدید امکان امضای چک در وجه حامل وجود ندارد و حتماً میبایست نام فرد ذینفع در چک و سامانه ثبت شود.
افرادی که قصد دارند تا از طریق برنامههایی نصب شده بر روی گوشیهای هوشمند(اپلیکیشن) چک خود را در سامانه ثبت نمایند باید به این نکته مهم توجه داشته باشند که ثبت چک در سامانه صیاد نیازمند احراز هویت میباشد. کاربران برای احراز هویت در همراهبانک و یا اپلیکیشنهای دیگر همچون "آپ" میبایست اطلاعات یکی از کارتهای بانکی خود را وارد و کد تاییدی که برای شماره موبایل تاییدی آنها توسط بانک ارسال شده است را وارد نمایند.
لازم به ذکر است که ثبت چک در سامانه صیاد در شعب مختلف بانکی نیز امکانپذیر میباشد اما کاربر در این روش زمان و انرژی زیادی را از دست میدهد و طبیعتاً ثبت چک در سامانه صیاد با استفاده از برنامههای مختلف بسیار آسانتر میباشد. در ادامه شما را با نحوه ثبت چک در سامانه صیاد با استفاده از گوشی آشنا میسازیم. همان طور که اشاره شد برخی از بانک ها علاوه بر اینترنت بانک و همراه بانک صفحه مجزایی برای ثبت چک صیاد طراحی کرده اند از جمله بانک ملی که در این بخش نحوه ثبت چک در سامانه صیاد این بانک را بررسی خواهیم کرد. نحوه کار بقیه بانک ها هم به همین منوال است اما ممکن است برخی از گزینه ها کمی متفاوت از این بانک باشد:
نحوه ثبت صدور چک در سامانه صیاد
برای استعلام چک هم هر یک از طرفین صادرکننده چک یا ذینفع می توانند در صفحه نخست گزینه «استعلام» را انتخاب کرده و بعد از احراز هویت ، شناسه صیادی درج شده روی چک را به صورت دستی یا با اسکن بارکد روی آن وارد کرده و اطلاعات چک را ببینند.
همانطور که گفته شد امکان ثبت چک در سامانه صیاد با موبایل نیز برای کاربران فراهم شده است. افراد میتوانند با استفاده از همراهبانکهای مختلف مربوط به هر بانک و نصب آن بر روی گوشی هوشمند خود، از امکانات مختلف آن از جمله ثبت چک در سامانه صیاد استفاده نمایند.
برای دانلود برنامه ثبت چک در سامانه صیاد هر بانکی، کاربران میتوانند با مراجعه به وبسایت رسمی بانک مربوطه اقدام به دانلود اپلیکیشن همراه بانک مربوطه نماید و پس از وارد کردن اطلاعات مربوط به حساب شخصی خود، از آن استفاده نمایند. البته اغلب اپلیکیشنهای ارائه شده توسط بانکهای معتبر در برنامه "بازار" نیز قابل دسترس و دانلود هستند. اپلیکیشنهای بانکی برای هر دو سیستم عامل اندروید و iOS به بازار عرضه شدهاند اما معمولاً اپلیکیشنهایی که برای سیستم عامل iOS معرفی میشوند به دلیل حلقههای امنیتی خاص این سیستم عامل، سرعت و کیفیت اپلیکیشنهای مشابه در سیستم عامل اندروید را دارا نیستند و توصیه میشود در حد امکان از نسخههای اندرویدی این برنامهها استفاده نمایید.
حال باهم نگاهی خواهیم انداخت به اپلیکیشنهای ثبت چک در سامانه صیاد که دارای مجوز از بانک مرکزی هستند؛ کاربران عزیز توجه کنند در حال حاضر تنها 5 اپلیکیشن زیر دارای مجوز رسمی هستند.
اپلیکیشن ایوا برای ثبت چک در صیاد :
اپلیکیشن ایوا از سوی شرکت پرداخت الکترونیک سداد که از زیرمجموعههای بانک ملی ایران به شمار میرود به بازار ارائه گردیده است و کاربران میتوانند برای دانلود برنامه ثبت چک در صیاد ایوا و استفاده از خدمات آن به سایت اصلی این برنامه به نشانی اینترنتی https://ivaapp.com مراجعه و یا از طریق کافه بازار و یا پلی استور به دانلود آن اقدام نمایند.
پیگیری ثبت چک صیادی برای افراد از چند طریق امکانپذیر میباشد. البته کاربران میتوانند با مراجعه به شعبه مربوطه بانک اقدام به پیگیری ثبت چک نمایند که این کار زمانگیر است و بهتر است تا افراد از یکی از روشهای الکترونیکی که به آنها خواهیم پرداخت برای پیگیری ثبت چک صیادی اقدام نمایند.
سادهترین روش مراجعه به سامانهی استعلام وضعيت اعتباری چک صيادی است که توسط بانک مرکزی مدیریت میشود، کاربران میتوانند با مراجعه به لینک https://www.cbi.ir/EstelamSayad/19689.aspx و با وارد کردن شناسه صیادی چک، در مورد وضعیت چک آگاه شوند.
روش دیگر اقدام به پیگیری ثبت چک صیادی در اپلیکیشنهای دارای مجوز از سوی بانک مرکزی است که عبارتند از آپ، 724، تاپ، سکه و ایوا و در قسمتهای قبل در مورد نحوه دسترسی و دانلود آنها توضیح داده شد.
اما افرادی که به اینترنت دسترسی ندارند نیز میتوانند با استفاده از سامانه پیامکی و ارسال شناسه 16 رقمی استعلام که بر روی چکهای صیاد درج شده است به سرشماره 701701، اقدام به پیگیری وضعیت چک و همچنین از وضعیت اعتباری صاحب چک از لحاظ چکهای برگشتی باخبر شوند.
در قانون جدید نحوه ثبت انتقال چک در سامانه صیاد متفاوت از گذشته است و دیگر نیازی به پشتنویسی چک وجود ندارد. بر اساس قوانین جدید، فرد انتقال دهنده چک وظیفه دارد تا به یکی از سیستمهای سامانه صیاد که شامل اپلیکیشنهای مجوزدار، همراهبانکهای معتبر همچون همراه بانک ملت و یا سامانه اینترنتی بانکها مراجعه نمایند و با ورود به حساب شخصی خود اقدام به انتقال چک نمایند. توجه داشته باشید که نصب اپلیکیشینهای موردنظر حتماً باید بر روی گوشیهایی باشد که سند سیم کارت فعال بر روی آن به نام فرد باشد.
به منظور ثبت انتقال چک ، فرد انتقال دهنده چک میبایست شناسه چک و همچنین اطلاعات مربوط به ذینفع جدید را در کادرهای مشخص شده در هر سیستم وارد و سپس تایید نماید.